rejser Barshik ruiner 960x330

 

Byen har altid været det levende bevis på at forskellige religioners fredelige sameksistens. Her lever yadizidier, shabaks, kristene, assyrere og arabiske muslimer side om side og man ser deres helligdomme ligge ved siden af hinanden, rundt omkring i byen. 
Selv begravelses pladserne ligger klods op af hinandens (kan ses på et af billederne neden under).

Men i juni 2014 angreb og overtog Islamisk Stat byen og omdøbte den til Duá byen (byen for bøn). Alle flygtede fra byen, undtagen mange af de muslimske arabere.
Derfor stod byen mere eller mindre tom, og Islamisk Stat plyndrede derfor byen for alt, hvad der havde værdi. Undtagen hos de muslimske arabere. Islamisk stat mærkede deres hjem og forretninger så de var beskyttet mod plyndringer (som man kan se på et af billederne). Derfor er det meget nemt at se, hvor de muslimske arabere boede og havde deres forretninger da de er de eneste, der ikke er plyndret og hærget.

 

rejser Barshik IS skrift 250x167

 

I de, ca. to år Islamisk Stat havde kontrollen over byen har de forberedt sig på at kurderne ville forsøge at generobre byen. De har lagt snedige miner over alt, lagt store vejsidebomber langs alle indfaldsveje og nedgravet miner rundt om hele byen. Derfor venter der et kæmpe arbejde for de kurdiske Phsmergaer med at få uskadeliggjort alle minerne.
Derfor er kun meget få civile vent tilbage til byen, der fremstår meget øde.

Islamisk Stat har hærget og smadret de forskellige trosretningers helligdomme med undtagelse af moskérne. Der venter især de kristne og Yazidierne et meget trist syn når de vender tilbage. Alt er smadret. Gravpladser, altre, mindesmærker osv.
På billedet af korset på døren, har Islamisk stat skrevet: ”Til dem der tilbeder korset. Islam forbliver staten”

Da vi kørte omkring i byen stoppede vi ved en af kirkerne. Da vi bevægede os ind på kirkens område var det med største forsigtighed pga. risikoen for miner. Inde på kirkens område var alt smadret. Vi turde ikke gå ind i selve kirken, da det betød at vi skulle åbne en dør og det turde vi ikke.

 

rejser Barshik kors 250x167

 

Vi mødte nogle yazidier, som viste os ind til en af deres helligdom. Den var blevet sprængt i luften af Islamisk Stat, men de var i gang med at rydde op og havde taget deres bedested i brug selv om den ingen tag havde og var meget medtaget.
Fra yazidi gårdspladsen kunne jeg se toppen af en kirke, hvor korset stadig vejede og i lige linje bagved stod moskéens mineret. Yazidi gravpladsen var lige ved af den muslimske, kun adskilt af en lille mur.

Virkelig en by, hvor forskellige trosretninger har levet side om side med hinanden med respekt for hinandens forskelligheder. Jeg håber den i fremtiden vil finde tilbage til det den var før Islamisk Stats hærgen.