Islamisk Stats terrorregime er nedkæmpet, og de vestlige styrker er så småt på vej hjem. Men i Mellemøsten betaler befolkningen stadig prisen for den brutale konflikt. Byer ligger i ruiner, millioner bor i flygtningelejre, og gamle venner er blevet til nye dødsfjender.

På dette rejsekursus får du mulighed for med egne øjne at se og opleve krigens brutale følger i det kurdiske selvstyreområde i det nordlige Irak. Her bor vi sikkert og komfortabelt i den moderne storby Erbil en kort køretur fra den tidligere front.

I løbet af seks intensive dage skal vi blandt andet besøge flygtningelejre og høre personlige beretninger fra tidligere slaver hos Islamisk Stat. Vi skal også møde de kurdiske soldater, der kæmpede på jorden, mens vestens fly bombede fra oven.

Vores erfarne rejseledere tager dig med helt tæt på. For kun der forstår man for alvor konfliktens omfang og konsekvenser.

Undervejs taler vi om, hvordan man som journalist begår sig i konfliktfyldte områder.

Sideløbende med ekskursionerne undervises der i mellemøstlig kultur og religionsforståelse, og vi diskuterer, hvordan det kan påvirke integration, parallelsamfund, radikalisering og kultursammenstød, når flygtninge tager disse værdier med til Danmark. Alt sammen med udgangspunkt i konkrete eksempler.

Kursisterne lærer også, hvordan kendskab til Mellemøstens normer kan hjælpe med at åbne ellers lukkede døre i det journalistisk arbejde med etniske minoriteter i Danmark.

Kurset henvender sig hovedsageligt til journalister og fotografer, men alle er naturligvis velkomne.

Program:

Mandag:

Afgang fra Københavns Lufthavn kl. 07.15

Kl. 15.50 ankomst til Erbil, Kurdistan/Nordirak, indkvartering.

Oplæg ved kursuslederne om sikkerhed og situationen i Nordirak historisk og i nutidsperspektiv. Spørgsmål og debat.

Om aftenen er der fællesspisning og rundvisning i lokalområdet

Tirsdag:

Oplæg fra kursuslederne om mellemøstlig og kurdisk kulturforståelse (skikke, traditioner mm.). Spørgsmål og debat.

Om eftermiddagen skal vi besøge det kurdiske Parlament. Efter en rundvisning mødes vi med forskellige repræsentanter for den kurdiske selvstyreregering (minister).

Oplæg fra kursuslederne: Journalistik i konfliktområder. Om forberedelse, forholdsregler og kongeligt porcelæn i kufferten.

Aftenen byder på en ekskursion med fællesspisning til Erbils gamle bydel.

Onsdag:

Ekskursion til flygtningelejre, som huser yazidier (religiøst mindretal hovedsageligt fra Irak). Her skal vi blandet andet møde nogle af de yazidi-flygtninge, som har været, hus- og sexslaver hos Islamisk Stat og høre deres personlige beretninger.

Vi skal også møde nogle af de NGOer, som arbejder i lejrene. De skal give os indsigt i de rehabiliteringsprogrammer som de flygtningebørn, der har været fanget af Islamisk Stat, skal gennem.

Torsdag:

Oplæg om journalistisk arbejde i mellemøstlige minoritetsmiljøer i Danmark. Martin Kjær Jensen fortæller om sit arbejde med blandet andet Moskeerne bag sløret og om de særlige udfordringer, man som journalist kan møde i disse kredse. Der fokuseres på, hvordan kendskab til mellemøstlige normer og uskrevne regler kan være med til at åbne ellers lukkede døre.

Eftermiddagen skal handle om forskellen på det danske og det mellemøstlige arbejdsmarked. Vi ser nærmere på arbejdsmarkedet i Nordirak og stiller skarpt på nogle af de faktorer, der kan skabe udfordringer, når flygtninge skal i job i Danmark.

Fredag:

Vi skal besøge de kurdiske Peshmergaer (det kurdiske selvstyres militære styrker) i Kirkuk.  Vi får rundvisning og oplæg af general Muhammad Reger. Her skal vi høre om Peshmergaernes kamp mod Islamisk Stat og kurdernes forhold til araberne.

Vi introduceres til krigens våben af peshmergaerne. Der vil være mulighed for at afprøve forskellige håndvåben. Naturligvis under sikre forhold og med kyndig vejledning.

Vi spiser frokost sammen med de kurdiske soldater og kører tilbage til hotellet sidst på aftenen, hvor der er fællesspisning.

Lørdag:

Afrunding af kursus med spørgsmål og debat.

Inden hjemrejsen vil der være en ekskursion til Erbils gamle bydel, hvor vi spiser frokost

Hjemrejse kl. 16.00 (Afgang til lufthavn kl. 13.00)

Transport:

Vi rejser fra Kastrup med Austrian Airlines, den 23. marts kl. 07.10. Efter en mellemlanding i Wien ankommer vi til Erbil i det kurdiske selvstyreområde i Nordirak kl. 15.00 (lokaltid kl. 16.00)

Vi bliver hentet i lufthavnen af vores lokale guide og sikkerhedsvagt og kørt til vores hotel, der ligger i Erbils gamle bydel.

Lørdag eftermiddag kl. 13.00 bliver vi afhentet på hotellet og kørt til lufthavnen, hvorfra vi flyver via Wien til Kastrup. Vi lander fredag aften kl. 22.10.

Forudsætninger:

Kurset foregår på dansk/engelsk. Kurset er særligt rettet mod journalister og fotografer.

Danske statsborgere behøver ikke visum for at rejse ind i det kurdiske selvstyreområde i Nordirak.

Særligt om sikkerhed:

Det kurdiske selvstyreområde i Nordirak er som hovedregel ganske sikkert at færdes i. Dette afspejles i diverse officielle rejsevejledninger. Vi befinder os dog i et konfliktområde, og risikoen for terror og krigshandlinger er højere end i Danmark. Derfor er det vigtigt at følge alle anvisninger fra rejselederne og de lokale sikkerhedsfolk. Før rejsekurset rundsendes relevante oplysninger og materialer, så kursisterne på forhånd kan orientere sig om situationen i Nordirak.

Pris og omkostninger:

Pris 29.995 kr. Der tillægges ikke moms på prisen.

Prisen omfatter flytransport tur/retur mellem Kastrup og Erbil, hotel i Erbil, fuld forplejning, transport i Nordirak, sikkerhed, undervisning og møder.

TILMELDING ER BINDENDE

Din tilmelding er bindende. Du kan naturligvis komme i en situation, hvor du må melde fra. Indtil fire uger før kursets start, koster et afbud en administrationsafgift på 1000 kr. samt udgifterne til fly og hotel. Hvis Afbud sker mindre end fire uger før kursusstart start, opkræves den fulde pris.

Hvis du har tilmeldt dig privat har du dog 14 dages fortrydelsesret, jf. Forbrugeraftaleloven. Herefter er din tilmelding bindende.

(Er din arbejdsplads ikke medlem af PU, kan du tilmelde dig ved at sende os en mail.)

Foto: Henrik Kokborg, Kirkuk 2016

Henrik Kokborg

Author Henrik Kokborg

More posts by Henrik Kokborg