I dag skal I møde Zena på 5 år og hendes familie.

En ganske almindelig nat lå Zena og hendes familie og sov trygt i deres hus, som lå ca. 20 km fra Aleppo i Syrien. Pludseligt eksploderede en håndgranat inde i huset. Den var blevet smidt ind gennem et vindue og havnede i rummet, hvor Zena sov sammen med sin mor og søster.

Eksplosionen sårede Zena, der fik revet et stykke af sit baghoved. Hendes mor blev også såret. Hun fik en granatsplint i armen, som stadig sidder der, hvilket gør, at hun ikke kan bruge sin arm.

Desværre blev Zenas storesøster så hårdt kvæstet, at hun døde i ambulancen på vej til hospitalet.

Zena og familien flygter

Familien flygter til Aleppo, men en aften bliver døren, til deres bolig, sparket ind af Bashar al-Assads styrker. De ville ha Zenas storebror på 17 år udleveret så han kunne kæmpe for Bashar al-Assads styrker mod oprørende. Hele familien begyndte at græde og Zenasbedstemor faldt på knæ, og tryglede soldaterne om at lade ham være. Og som et mirakel, lod de ham slippe.

Næste dag flygtede Zena og familien ud af Syrien og bor nu i et lille værelse på ca 15m2 i Antakya i Tyrkiet. Her bor de 10 familiemedlemmer sammen og forsøger, at skaffe penge til at klare dagen og vejen.

Svært at forsørge familien

Den ældste søn havde fået et job hos en tyrker. Han arbejde 12 timer, om dagen, i 10 dage med at slæbe tunge sække. Da han skulle ha sin betaling fik han 50 lire, der svare til omkring 127 kr. Da han brokkede sig og blev han fyret, og derfor har familien igen ingen indtægt.

Mens jeg hører historien, kommer Zena over til mig med et billede af sin afdøde storesøster. Hele familien sidder og kigger bedrøvet på mig, og på billedet ser jeg en køn pige på 8 – 9 år. Hun er iført en rød kjole, fine laksko, håret sat op med en kæmpe rød sløjfe. Hun bar også briller, kan jeg huske.

Her et halvt år efter, har Zena en blød plet der, hvor der mangler et stykke af hendes hjerneskal. Familien fik mig til at trykke der, hvor den bløde plet var. Pletten var en halv gang større end en 5 krone.

Zena skal have opereret en platinplade ind der mangler et stykke af hendes kranie for at beskytte hendes hjerne. Familien har ikke råd til sådan en operation, og håber på at de kan finde en sponsor til operationen.

Henrik Kokborg

Author Henrik Kokborg

More posts by Henrik Kokborg