En historie om børn, som har været slaver

Disse to børn blev i august 2014 bortført af Islamisk Stat. Pigen hedder Lina og er 13 år. Hun var 9 år gammel da hun blev gjort til slave-og sexslave. Drengen, Allan er 9 år, og var kun 5 år gammel da Islamisk Stat gjorde ham til slave. De er begge Yazidier og er fætter og kusine.

Jeg mødte dem i går i en flygtningelejren Braha, som ligger nær byen Dohuk i det kurdiske selvstyreområde i Nordirak. Flygtningelejren huser 14955 Yazidier, som oprindeligt kommer fra Shingal. Islamisk Stat angreb Shingal området i sommeren 2014, hvor de gik i gang med folkemordet på Yazidierne. Det var herfra Lina og Allen blev taget og gjort til slaver.
De blev ført til Syrien, og solgt til hver sin familie. Begge familier var syriske og fanatiske IS-tilhængere. Allan blev senere hen solgt videre til en anden familie.
Begge børn blev for nyligt taget med til den syriske by Baghuz, hvor de sidste IS-krigere har forskanset sig. Her blev de brugt som bombeskjold. Men det lykkedes dem begge at flygte den 8. marts. Altså kun for 9 dage siden.

Yazidi børnene gjorde stort indtryk på mig

Må indrømme, at mit møde med de to Yazidibørn gjorde stort indtryk på mig. Jeg vil aldrig glemme dem.
De har kun været i lejren i få dage og skal nu igennem et særligt tilrettelagt program, der har til formål at hjælpe dem i gang med livet igen. Heldigvis har Linas far og søster overlevet folkemordet og de har taget Allan til sig, da hele hans familie er dræbt.

Begge børn var meget påvirket af deres oplevelser. Allan sagde ikke mange ord og han havde glemt sit kurdiske sprog og snakkede derfor kun arabisk. Hver gang nogen sagde hans navn, for han sammen og bukkede nakken, og kiggede ned i jorden. Lidt lige som en hund, der er bange for at blive slået.
Linas øjne sagde alt. De var på samme tid både triste, uden liv og frygtsomme. Hun fortalte, at IS familierne behandlede dem meget dårligt. At de hele tiden blev slået.
Hendes slavearbejde bestod i at lave alt for IS-familien. Derudover blev hun ofte voldtaget af manden i familien.

Min vrede koger i kroppen

Det var ubærlig at høre om børnenes oplevelser. Jeg kunne mærke min vrede koge i kroppen. Det var helt vildt at sidde her i år 2019 sammen med to børn, som været solgt på et slavemarked og fungeret som hus-og sexslaver. Det er så ufattelig, at mennesker er i stand til at behandle hinanden så grusomt.
Men Islamisk Stats ideologi har vist, at den slags grusomheder har opbakning verden over. Unge, der er vokset op i europæiske lande, er rejst ned til Syrien og Irak for at bidrage til udbredelsen af denne syge religiøse ideologi. Fra Danmark er over 150 udrejst og har tilsluttet sig Islamisk Stat. Men mange unge hylder stadig ideologien og Derfor skal historier som Lina og Allans fortælles igen og igen.
Den letteste måde at forebygge religiøs radikalisering og ekstremisme er at holde liv i fortællingerne om Islamisk Stats ideologis massemord, slaveri, racisme, offentlige henrettelser osv.

Børnenes fremtid

Da Lina blev spurgt om hun ville starte i skole, svarede hun straks nej. Lidt efter blev hun spurgt om hun ville starte på sy-skole så hun kunne lære sig et håndværk. Her var svaret også nej.
Da vi spurgte hende om hvorfor hun ikke ville starte, svarede hun: ”Jeg er så træt, og har bare brug for at sove i meget lang tid”
Da hun blev spurgt om hvordan man bedst kunne hjælpe hende, svarede hun: ”mit telt er meget utæt og det drypper ind over alt så min seng er våd. Jeg vil gerne have at min seng er tør”

Henrik Kokborg

Author Henrik Kokborg

More posts by Henrik Kokborg